Licznik odwiedzin: 18337
niedziela, 21 stycznia 2018
Porady: Czesanie

 

Czesanie 

Wiadomo że inne przybory stosujemy do krótkiego włosa a jeszcze inne do długiej sierści.

Psy krótkowłose nie potrzebują aż tak częstych zabiegów czesania, wystarczy raz  na tydzień usunąć kurz oraz martwy włos. Pamiętajmy jednak, że pies krótkowłosy, który nie jest przeczesany, również będzie pozostawiać sierść na obiciach mebli lub ubraniach.

Czesząc szczotką z naturalnego włosia wykonujemy masaż skóry, dzięki któremu pupil będzie odprężony, a skóra lepiej ukrwiona. Możemy tu użyć miękkiej szczotki z krótkiego naturalnego włosia, sprawdzają się najlepiej przy czesaniu psów krótkowłosych o rzadkim podszerstku.

Można użyć gumowych szczotek, świetnie usuwają martwy włos, a w okolicach gdzie jest dłuższa sierść - grzebienia. Jeżeli martwego włosa jest naprawdę dużo, można pomyśleć o furminatorze. Skutecznie usuwa podszerstek.
W przypadku psów z duża ilością podszerstka warto się zaopatrzyć w szczotki pudlówki. Skutecznie usuwają nadmiar puchu a dla osób bardziej doświadczonych można zaproponować trymer hakowy - usuwa martwy włos oraz nadmiar podszerstka. Najlepiej kupić trymer  o szerokim rozstawie zębów 5mm, wówczas nie usuniemy go zbyt dużo.

Psy o włosie długim, jedwabistym; powinny być szczotkowane co najmniej 2 - 3 razy w tygodniu, zawsze po spryskaniu odżywką w aerozolu, która nawilża, zabezpiecza i pomaga w rozczesaniu. Do szczotkowania psa długowłosego używamy szczotki ze szczeciny lub miękkiej . Ponadto potrzebujemy grzebieni o rzadkim, średnim i gęstym rozstawie ząbków. Najlepsze są metalowe. Dodatkowo mogą być antystatyczne dzięki temu sierść się nie elektryzuje.
 

Pamietajmy!
Wielkość grzebieni i szczotek zależy od grubości, gęstości i długości włosa psa.

Im dłuższy z gęstym podszerstkiem - duży grzebień długie igły szeroki rozstaw igieł.

Psy o lejącej jedwabistej szacie nigdy nie czeszemy  na sucho! Przed czesaniem  spryskujemy odżywką w aerozolu. Jeśli nadmiernie zmoczyliśmy psa należy odczekać aż preparat nieco wyschnie, ewentualnie nadmiar odcisnąć w ręcznik.

Technika czesania

Dobrze byłoby mieć do tego specjalny stół, na którym mamy łatwy dostęp do poszczególnych partii ciała psa. Jednak wystarczy zwykła ława,czy parapet.

Pamiętajmy, aby czesanie było efektywne, robimy to od nasady włosa, wtedy mamy pewność, że nie omijamy jakiejś partii. Poza tym pobieżne czesanie nic nie daje. Często przy samej skórze robią się filce czy kołtuny, dlatego ważne jest czesanie od nasady. Powinniśmy to robić spokojnie, rytmicznie przeciągając szczotkę z góry do dołu. Musimy pamiętać o dokładnym wyczesaniu psa wszędzie, nie czeszemy następnej partii jeśli poprzednia nie jest rozczesana.

  • Uważajmy na delikatne miejsca takie jak okolice genitaliów, pachwiny, brzuszek i oczywiście okolice oczu itp.
  • Pilnujmy aby szczotka, grzebień nie wbijały się w skórę,
  • Zaczynamy od szerokiego grzebienia potem przechodzimy do gęstszych rozstawów ząbków, po rozczesaniu - szerokim.
  • Koniecznie zadbajmy o rozczesaniu sierści w pachwinach, w wewnętrznych partiach ud, łap, przy ogonie, za uszami to tu robią się najczęściej kołtuny.

Jeśli  przy szczotkowaniu, bedziemy wykonywać to zbyt szybko, szarpać, tarmosić, wtedy grzebień będzie się tylko ślizgał po powierzchni sierści, a nasza praca będzie daremna. Jednocześnie złe prowadzenie szczotki (podkręcanie jej we wszystkie strony) powoduje przykre odczucia dla Pupila. 

Kiedy napotkamy duże kołtuny, nie ciągnijmy na siłę, lepiej subtelnie i delikatnie rozdzielać palcami kawałek po kawałku. Jeśli nie daje to efektu możemy ponacinać w kilku miejscach wzdłuż włosa nożyczkami i znowu rozdzielamy palcami. Dzięki temu unikniemy bólu i wyrywania włosów.

<< wróć
Salon dla psów Białystok
© 1999-2013 Copyright BV Sp. z o.o. All rights reserved